Welkom op de website van Boemkees!

Handleiding

 

Wat voor knoppen, schakelaars en dergelijke zitten er op een Boemkees, en waar dienen ze voor?

Black Beast side buttons 1

 • Een zilveren mini-jack aansluiting voor de bijgeleverde mini-jack signaal kabel, deze sluit je aan op je telefoon, mp3-speler laptop enz.
 • De rode hoofdschakelaar, is de schakelaar waar je de Boemkees mee aan en uit zet.
 • Een Boemkees heeft een zwarte zekeringhouder (genaamd: ‘FUSE’) waar een 15 ampère glaszekering in zit. Dit is puur voor de veiligheid mocht er om één of andere reden kortsluiting ontstaan.
 • Een zilveren toggle schakelaar, dient voor de keuze om de Boemkees te laten spelen op de accu, of op de voeding. (Leuk weetje: wanneer je vanaf de voeding speelt, kun je tegelijkertijd je accu bijladen, zo hoef je nooit zonder stroom te zitten).
 • De zwarte netvoeding connector type: ‘Eurostekker’, Hierop sluit je de Boemkees, met de bijgeleverde voedingskabel, aan op het stroomnet.
 • Een zwarte ronde acculader connector, op deze connector kun je de acculader aansluiten. (Laden kan alleen als de zilveren toggle schakelaar op de ‘voedingsstand’ staat).
 • Vervolgens zit er op iedere Boemkees een lcd schermpje, met blauwe of rode led-lampjes. Dit schermpje geeft de accuspanning weer (voltage van de accu).
 • LET OP! De gebruiker moet zelf de accuspanning in de gaten houden! Uitleg: een volle Boemkees accu, zalongeveer het getal 13,0 (volt) Een lege accu 11,7 (volt). Tijdens het afspelen van muziek zal je dus de accuspanning van 13,0 terug zien lopen naar 11,7. Op dit moment dient u zelf de Boemkees uit te zetten en opnieuw op te laden! Gaat u toch door met spelen, dan zal de accu beschadigd raken en zal de Boemkees niet meer goed functioneren!

Hoe bedien je een Boemkees?

 1. Zorg ervoor dat je Boemkees uit staat (rode hoofdschakelaar om)!
 2. Sluit je mp3-speler, telefoon of laptop aan met de bijgeleverde mini-jack kabel.
 3. Zorg ervoor dat het geluid van je mp3-speler, telefoon of laptop laag of helemaal uit staat. Een Boemkees heeft namelijk geen volumeknop, je gebruikt de volumeknop van je mp3-speler of telefoon om de Boemkees harder of zachter te zetten!
 4. Kies of je vanaf de accu wilt spelen, of vanaf de voeding, door de zilveren toggle switch omhoog of omlaag te zetten (op de A voor accu, en op de V voor voeding). Als je de voeding wilt gebruiken moet je de bijgeleverde stroomkabel in het stopcontact steken. Bij het spelen vanaf de accu, is dit niet nodig.
 5. Zet de Boemkees aan door de rode schakelaar om te zetten. Je ziet dat de Boemkees aan staat door naar het lcd schermpje te kijken. Dit schermpje zou blauwe of rode getallen aan moeten geven tussen de 13,0 en 11,7  (Deze getallen weergeven de accuspanning (voltage) van de accu). LET OP! Is het getal op het schermpje 11,7 of lager? Sluit dan onmiddellijk je Boemkees aan op de acculader en laadt de accu op! De accu kan blijvende schade oplopen door een te lage accuspanning!
 6. Draai nu langzaam het volume van je mp3-speler of telefoon op. LET OP! Een Boemkees produceert een behoorlijk geluid, het is niet aan te raden om je telefoon of mp3-speler volledig open te zetten, als je de boxen hoort kraken, of het geluid hoort vervormen dan staat je Boemkees te hard en kan blijvende schade ontstaan. (Kapotte versterker, of het opblazen van je speakers).

Hoe laadt je de accu van de Boemkees op?

 1. Zet je Boemkees uit met de rode knop.
 2. Zet de zilveren toggle switch op de ‘spelen vanaf de voeding stand’, (op de V voor voeding).
 3. Sluit de bijgeleverde acculader aan op de zwarte ronde acculader connector op je Boemkees en stop deze in het stopcontact.
 4. Je kunt de lader zo lang laten zitten als je wilt, dit kan geen kwaad. Laden duurt wel een paar uur. (Je kunt je Boemkees bijvoorbeeld opladen tijden het slapen).
 5. Als de accu een aantal uur is opgeladen, haal dan eerst de acculader uit het stopcontact.
 6. Je zet de zilveren toggle switch weer om naar: ‘spelen vanaf de accu’. Als je nu de rode knop weer aanzet, doet je Boemkees het weer en is de accu bijgeladen!
 7. Check om daar zeker van te zijn je lcd schermpje: de accuspanning zou rond de 13,0 moeten zitten (of hoger).
 8. Vergeet NOOIT de Boemkees uit te zetten na gebruik! De accu loopt dan namelijk leeg en dit kan blijvende schade veroorzaken aan de accu!

Wat kan er kapot aan een Boemkees?

Er zijn een aantal zaken die bij verkeerd gebruik van je Boemkees mis kunnen gaan. Met een dosis gezond verstand kun je schade aan je Boemkees voorkomen!

 • Regen/vocht. Een Boemkees is een elektronisch apparaat en kan om deze reden niet goed tegen vocht. Bij voorkeur zet je een Boemkees in een vochtvrije droge ruimte, zodat er geen schade kan ontstaan. Zeker de speakers zijn gevoelig voor vocht en -of regen!
 • De accu. Het is belangrijk dat je de Boemkees af en toe aan de lader hangt zodat de ingebouwde accu niet kapot gaat, zeker als je op het lcd schermpje ziet dat de accuspanning laag is. Je dient dit dus zelf in de gaten te houden! Een volle accu geeft rond de 13,0 volt aan, een lege (tijdens het gebruiken van de Boemkees) rond de 11,7 volt. Ook als je de Boemkees niet gebruikt, zal de accu een beetje leeglopen, hang de Boemkees dus regelmatig aan de lader!
 • De speakerset. De speakers die gebruikt worden bij het vervaardigen van een Boemkees zijn veelal oude vintage speakers. Het zijn kwaliteitsspeakers, maar ook deze speakers kun je bij een te hoog volume opblazen! Een Boemkees geeft van zichzelf een flink volume, maar wanneer staat de Boemkees nou echt te hard? Als je goed luistert, dan kun je horen dat je speakers wat gaan kraken en het geluid wat vervormd, ze noemen dit fenomeen “clippen”. Je Boemkees staat op dit moment ECHT te hard! Om blijvende schade te voorkomen, moet je acuut het volume lager moeten zetten!
 • De versterker. Ook de versterker kan bij een te hoog volume kapot gaan. De versterker wordt dan teveel belast (als de Boemkees te hard staat) waardoor deze door kan branden. Wanneer staat het volume te hoog? Hiervoor geldt hetzelfde als voor je speakerset.

 

Download hier een pdf versie van de handleiding!